top of page

Hoitoalalle uusi systeemi

Hoitoalan työpaikoilla työntekijöissä paljon vaihtuvuutta. Tämä rasittaa työilmapiiriä, työntekijöiden jaksamista, potilaiden, asiakkaiden ja asukkaiden hyvinvointia.


Hoitoalalle tarvitaan tulevaisuudessa tuhansia uusia työntekijöitä.

Ikääntyvät työntekijät jäävät eläkkeelle ja sairaslomittajista on aina pulaa.

Kun hoitaja sairastuu soitetaan varahenkilölistasta monta nimeä läpi, jotta saadaan joku vapaalla oleva työntekijä töihin. Nämä lomittajat voivat olla useissa paikoissa lomittajina tai opiskella hoitoalalla. Nykyisin myös hoitoalalla käytetään työntekijöiden vuokraamista.


Jos ketään ei saada sijaistamaan poissaolevaa työntekijää, on esimies oikeutettu pakottamaan jonkin jo töissä olevan työntekijän jäämään tekemään pidempää vuoroa. Työvuoro voi tällöin olla esimerkiksi aamu 7:00- ilta 21:00. Olen myös nähnyt työkaverin jäävän yövuorosta vielä töihin aamuvuoroon. Tämä on todella raskasta pidemmän päälle.



Hoitajan työ on paitsi fyysisesti raskasta, on se sitä myös henkisesti. Hoitajalla täytyy olla kokoajan niin sanotusti tutka päällä. Miten potilas voi, mitä ympärillä tapahtuu, onko kaikki hyvin, voinko vielä tehdä jotain? Toimitaan aseptisesti oikein. Vanhainkodissa, jossa on useita asukkaita, voi lääkkeiden jakamiseen mennä koko päivä. Tässä täytyy tietenkin olla hyvin huolellinen.


Silti kokoajan painaa kiire päälle.

Kiire, josta ei saa puhua ja se ei saa näkyä.


Paikoissa joissa on vakituisia asukkaita, esimerkiksi vanhainkodit, kehitysvammaisten kodit tai pienryhmäkodit on työntekijöissä paljon vaihtuvuutta. Tämä rasittaa työilmapiiriä, työntekijöiden jaksamista ja asukkaiden hyvinvointia.


Kun uusi työntekijä tulee, hänet tulisi perehdyttää uuteen työhön. Aina se ei onnistu. Varsinkaan, jos on soitettu sairaslomasijaiselle, että tulee töihin pariksi- kolmeksi illaksi.

Minun mielestäni tulisi luoda kokonaan uusi systeemi joka palkitsee työnantajia siitä, että he pitävät jo töissä olevista työntekijöistä kiinni ja työsuhde kestäisi kauemmin.

Olisi työnantajan vastuulla päivittää työntekijän osaamista, katsoa, että työpaikalla jaksetaan ja että työilmapiiri on hyvä. Kun työnantaja joutuu sijoittamaan työntekijään ja hänet palkitaan siitä, uskoisin, että työsuhde kestää kauemmin ja sairaslomat vähenevät.

Eli kun työntekijät pysyvät samana eikä vaihtuvuutta ole, hoitajien jaksaminen paranee ja potilaillakin on tuttujen hyvien hoitajien kanssa hyvä olla.





bottom of page