top of page

Viimeinen pala

Minulla on kolme lasta. Olen kertonut, että kaksi vanhempaa ovat muuttaneet jo omilleen ja elävät omaa elämäänsä. Toinen heistä on perustanut perheen.

Mieleeni tuli muisto heidän lapsuudestaan, muisto joka sopii vertauskuvaksi hoitoalan henkilökunnan tilanteeseen.

Lapsillani oli pitkään tapana tapella siitä, että kuka sai viimeisen palan tai kappaleen. Jos pöydässä oli paketillinen keksejä ja ne jaettiin tasan kaikille, tuli riita: Se joka sai viimeisen palan oli pahis. Lasteni ollessa pieniä koitin selvittää heille moneen otteeseen, ettei sillä ole väliä kuka sai viimeisen palan, kun kaikki jaettiin tasan.

Osalla hoitoalan työskentelijöistä on sama tilanne. He ovat koulutettuja, ahkeria, omistautuneita työntekijöitä ja ansainneet palkkansa, mutta aina, kun joku ottaa palkan puheeksi alkaa huuto: Hoitoalan työntekijät haluavat viimeisen palan. Ei ole enää varaa maksaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että muiden palkkataistelut ovat onnistuneita. Hoitajien palkkataistelu on lähinnä epätoivoista yrittämistä. Ei voi pyytää palkkaa, koska sitten kaataa koko Suomen talouden. Ei voi mennä lakkoonkaan, koska silloin hylkää potilaat. Hoitoalan työntekijät vastaavat ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista ja tinkivät omastaan.

Olen lukenut paljon otsikoita joilla perustellaan, ettei hoitoalan henkilökunnalle kertakaikkiaan ole varaa maksaa. Kuitenkin joskus jää totuus varjoon: Joissakin Suomen kunnissa budjetti on ylijäämäinen huolimatta siitä, mikä hoitohenkilökunnan palkka on. Terveydenhuoltomenot ovat ne jotka menevät yli suunnitelman. On siis suunniteltu pienesti. Vai, ovatko terveydenhuoltomenot mielestäsi se josta tingitään?

Monet korkeakoulutetut sairaanhoitajat tekevät työtään pienellä palkalla josta käteen jää vajaa 2000€ ja puolet menee asumiseen. Vastaavasti monet muut korkeakoulutetut henkilöt eri aloilta saavat parempaa palkkaa. Muistuttaisin myös, että hoitoalalla oltiin tilanteeseen kypsiä jo ennen koronaa.


Hoitajien palkkakeskustelut menevät nykyään tähän tyyliin:

Hoitajat haluavat palkkaa... Ei ole varaa maksaa... Piste.

Hoitajat haluavat viimeisen palan. Sairaanhoitajat eivät voi vaatia edes sitä palaa joka heille koulutuksen puolesta kuuluisi.

Sen ei pitäisi olla näin. Nyt tulisi keskustella asiasta ratkaisukeskeisesti. Mitä tulisi tehdä ja miten. Ei tule tehdä hätiköityjä päätöksiä, jonka pelkään menevän näin: Otetaan ulkomailta halpa kouluttamaton henkilökunta, lisätään samaan aikaan hoitoalan työntekijöiden vastuuta ja kohta meillä on käsissämme hätiköityjen päätösten seurauksena vielä isompi kaaos.

Kaaos, jossa ihmisiä ei osata hoitaa.


Erikoissairaanhoidon osastoilla sairaanhoitajat tuskastelevat sitä, että heille lisätään liikaa vastuuta joka heistä kuuluisi lääkäreille, kun samaan aikaan terveyskeskuksen vuodeosastoilla sairaanhoitajat keittävät aamupuuron. Mielestäni kumpikaan ei ole sairaanhoitajan koulutuksen vastaavaa työtä, eikä kuuluisikaan olla. Asioihin voidaan vaikuttaa jo paljon pelkästään sillä, että ihmiset tekevät sitä työtä mihin heidät on koulutettu.

Törmäsin myös lehtikirjoitukseen jossa kerrotaan, että vain pieni määrä sairaanhoitajista vaihtaa alaa. Tässä kirjoituksessa oli kerrottu, että viran saaneet hoitajat pysyivät työpaikoillaan. Kirjoituksesta oli jätetty pois sijaisuuksia tekevät hoitajat, jotka menevät työpaikan mukana. Tämä sijaisten pyörittäminen paikasta toiseen myöskin vaikeuttaa sijaisten saamista juuri tarpeen vaatiessa ja hämää tilastoja. Olen sitä mieltä, että sairaanhoitajien tulisi saada ammattiaan vastaavaa työtä ja osaamistaan vastaavaa palkkaa.


Aluevaaleissa minua voi äänestää numerolla 546




bottom of page