top of page

Tee se itse ja myy se

On talvi. Ihmiset ovat koloissaan. Koloista on mahdollista tulla ulos uusien ideoiden kanssa.

Onko keskustelu innovatiivisuudesta kadonnut?

Nyt on oikea innovatiivisuuden hetki. Uutta näkökulmaa asioihin. Millainen on tulevaisuuden maailma? Mitä silloin tarvitaan? Millaisia materiaaleja käytetään? Miten ihmiset ajattelevat? Mitä palveluja ihmiset haluavat tulevaisuudessa?



Kierrätyshän on nyt muotia. Hyvä. Kierrättäminen tulee vielä lisääntymään. Tässä on nyt ihan selkeä hetki suunnitella tulevaisuutta.

On talvi ja on korona. Ihmiset ovat koloissaan. Koloista on mahdollista tulla ulos uusien ideoiden kanssa. Tietoa on saatavilla, sitä pitää etsiä.


Mitä jos alkaisit yrittäjäksi?


Samoihin aikoihin, kun itse haaveilin oman yrityksen perustamisesta, elokuvateattereihin tuli elokuva Joy. Elokuvan mieleenpainuvin repliikki menee näin:


Don't ever think that the world owes you anything, because it doesn't. The world doesn't owe you a thing.

Älä koskaan luule, että maailma on sinulle jotakin velkaa, koska se ei ole. Maailma ei ole sinulle mitään velkaa.


Minulle se tarkoitti sitä, että jos haluat jotakin maailmassa saavuttaa yrittäjänä, omilla lahjakkuuksilla teet sen itse. Sinä teet sen, yksin.

Se on myös haaste, pystytkö siihen? Valtiolta ja kunnilta saa kyllä tukea ja toivottavasti tieto näistä tuista saavuttaa ihmiset. Myös uusia tukemismuotoja yrityksen perustamiseen on pohdinnassa.


Yrittäjiä tarvitaan. Se on varma asia.


Starttiraha on nykyisin pieni. Minun mielipiteeni on, että pienyrittäjien starttirahan tulisi olla suurempi. Perustelen sen sillä, että, jos ihminen on työtön ja hänellä on varteenotettava yritysidea se voi jäädä toteuttamatta, koska tulot laskevat niin pieneksi, ettei sillä tule toimeen. Saatikka osta työvälineitä joita tarvitsee. Sitten siinä käy niin, että ihminen jää vielä työttömäksi. Niinkö?

Entä sitten, jos tuettaisi myös prototyyppien valmistamisessa? Ihminen on kehittänyt tuotteen, haluaa sitä valmistaa omassa yrityksessään mutta ei ole varaa valmistaa prototyyppiä. Jos hän myy idean prototyyppiinsä tai tämän prototyyppinsä, voitot käärii toinen ihminen. Vastauksen ei aina tarvitse olla: Annetaan rahaa. Vastaus voi olla: Annetaan mahdollisuuksia. Mikä olisi se keino, että tuon asian saa toteutettua?


Yrityshaaveita toteuttaessa kannattaa myös muistaa miettiä toinen asia.

Kun lähdet suin päin toteuttamaan omia unelmiasi, mikä on sen unelman hinta? Mikä on unelmasi toteuttamisen hinta? Oletko sinut sen asian kanssa?

Matka on pitkä ja se vie vuosia. Sinun tulee tehdä paljon työtä ja olla asiakkaiden saatavilla 24/7. Yrittäjyys on elämäntapa. Se sulautuu sinun arkeesi. Tulee osaksi minuuttasi. Vapaalla ei välttämättä ole täysillä koskaan. Palkkaa ei voi laskea niin kuin tuntipalkka lasketaan. Alussa joudut tekemään ainakin kaksin verroin töitä. Jos idea, tuote on hyvä ja kaikki osuu kohdalleen, niin sitten pääset siihen, että palkka on korkea.


Silti, vaikka yrittäjyys on vaikeaa, olet vapaa.


Vastaat työstäsi itsellesi.


Saat itse valita työajat.


Työaika joustaa.


Se palkitsee, että kukaan ei sinua auttanut, teit sen aivan itse.


Kiireellä ei tule hyvää jälkeä. Kannattaa suunnitella oma idea valmiiksi rauhassa.

Kannattaa tässä kohtaa myös pitää suunnitelmat salassa. Jos ihmisellä on aivan uusi idea, on myös niitä jotka eivät siihen välttämättä usko. Sehän on uutta, ei sitä ole ennen kokeiltu.

Ystäväpiiri tulee muuttumaan. Se vaihtuu ihmisistä jotka eivät usko ideaan, ihmisiin, jotka uskovat siihen. Ystäväsi ovat tottuneet tietynlaiseen sinuun, nyt alatkin yrittäjäksi. Kuka sinä sitten olet?

Yrittäjäkurssit tai ihan kouluttautuminen yrittäjäksi on hyvä idea.

Olen merkonomi ja opiskellessani sairaanhoitajaksi sain erityisluvan suorittaa valinnaisia opintoja yritysaineina toisessa ammattikorkeakoulussa. Ne olivat minulle piristysruiske. Turun kauppakorkeakoulussa yritysaineita opetetaan sillä mielellä, että siellä koulutetaan tulevaisuuden toivoja.


Sinä pystyt siihen! Sinä olet kuningas.

King, of the Kings!

Se on se asenne, joka pitää olla, että pärjää.



bottom of page