top of page

Lisämahdollisuuksia opiskeluun ja harrastuksiin


Mitä sinä tykkäät harrastaa? Onko sinun pakko harrastaa jotakin?


Viime aikoina on paljon puhuttu lasten harrastamisesta. Lapseni Wilmaan tuli talvella valtakunnallinen kysely siitä, että mitä lapseni haluaisi harrastaa. Se on hyvä. On todella hyvä asia, että lasten mielipiteet otetaan huomioon. Kyselyssä juuri lapsen mielipiteellä oli väliä.


Minun yllätyksekseni, kun tuli kohta, jossa kysyttiin lapsen omaa toivetta, jota kymmenien vaihtoehtojen joukosta ei löytyisi, osasi minun lapseni kertoa, kuin tykin suusta mitä hän itse haluaisi harrastaa. MATIKKA -kerho olisi hänelle mieleen. Lapseni on erittäin kiinnostunut matematiikasta. Minun mielestäni se on ihanaa. Lapseni on myös vauvasta asti opetettu viettämään aikaa kirjastossa. Hän lukee ja kirjoittaa paljon.


Liian usein törmään väitteeseen, etteivät kaikki lapset urheile tarpeeksi. Lapseni rakastaa potkulautailla, uida, pyöräillä, luistella ja tekeekin noita asioita paljon. Viime kesänä hän oli mukana yleisurheilussa, jossa oli koko ajan porukan hännillä. Poikani on lyhyempi ja pienempikokoinen, kuin ikätoverinsa ja on minun mielestäni kohtuutonta laittaa häntä urheilemaan lajeja, joissa hän tuntee olevansa huonompi kuin muut.


Urheilussa pitäisi olla hyvä fiilis ja saada onnistumisentunteita ja tunne että on hyvä jossakin. Ei ole palkitsevaa saada jalkapallosta toistuvasti päähänsä tai nähdä miten toiset hyppäävät pidemmälle ja korkeammalle. Jos se sitten tarkoittaa urheilua omissa oloissa ja matikkakerhoa koulussa, tulisi se hänelle sallia.





Lapseni on erityislapsi ja koulussa otetaan hänen tarpeensa erittäin hyvin huomioon. Luokan opettaja on ammattitaitoinen, koulutettu juuri erityisluokan opettajaksi. Luokalla on myöskin avustaja. Kuitenkin ihmettelen sitä, ettei kiinnostuksia ja lahjakkuuksia oteta huomioon tarjoamalla opiskelun lisäksi lisää tehtäviä ja opittavaa? Erityislapsen ADHD:n tuomat rajoitteet otetaan huomioon. Otetaan siis huomioon, se että hän näkee virikkeitä joka paikassa ja kaikki kiinnostaa, mutta entä se, että tätä kiinnostusta on hyvä myös käyttää lapsen eduksi ja opettaa hänelle enemmän asioita, jotka kiinnostavat häntä.





Kesäloma alkoi ja lapseni on onnellinen siitä, että sai pitää matematiikan kirjan itsellään ja eilen makoili lattialla sitä opiskellen. Hän lukee mielellään lukukirjoja, ympäristöopinkirjoja ja haluaisi oppia kieliä.


Olen ylpeä, että saan olla tällaisen pienen neron äiti ja toivoisin, että jonain päivänä näiden pienten neropattien lahjakkuuksia aletaan huomioimaan ja käyttämään hyväksi.






bottom of page